2022-Austrian-Grand-Prix-cars-rear-view-shot-Photo-Alfa-Romeo-Edited-by-MAXF1net.jpg

Vozači Formule 1 slažu se da je broj kazni zbog nepoštivanja granica staze ‘smiješan’ i da je to nešto o čemu bi trebalo raspraviti u budućnosti nakon što je FIA zabilježila čak 43 prekršaja za vrijeme utrke na Red Bull Ringu.

Ove sezone granice staze definirane su isključivo bijelim linijama, što je trebalo pojednostaviti kriterije i vozačima olakšati vožnju, ali na stazi poput Red Bull Ringa, na kojoj su rubnici prilično široki, vozači su imali problema držati bolide unutar bijelih linija.

Tijekom utrke u nedjelju suci su obrisali vremena po krugu u 43 različita slučaja, a četiri vozača dobila su pet sekundi kazne što znači da su morali napraviti četiri takva prekršaja – Vettel, Norris, Zhou i Gasly.

Još je nekoliko vozača napravilo po tri prekršaja, zbog čega su dobili crno bijelu zastavu upozorenja, što je posljednji prekršaj uoči potencijalne kazne, uključujući i Sainza u Ferrariju.

“Rasprava oko granica staze ovoga vikenda bila je pomalo smiješna, ne samo u F1 nego i u F2 i F3,” smatra Verstappen.

“Izvana je lako reći, da, samo trebate ostati unutar bijelih linija. Zvuči jako jednostavno, ali nije jer kad idete tako brzo kroz zavoje i neki od njih su pomalo slijepi, imate malo više podupravljanja, gume se troše i lako je prijeći preko bijele linije.”

“Ali jeste li zapravo dobili na vremenu? Možda jeste, možda niste. Iskreno, samo su dva ili tri zavoja u kojima možete ići nešto šire.”

“Ne mislim da bismo trebali imati ovakvu situaciju, kad odete 1 mm preširoko da dobijete kaznu. Onda neka dodaju zid ili šljunak.”

“Ne izgleda ovo dobro za sport, pogotovo jer se kažnjava i na mjestima na kojima su vozači prirodno kažnjeni kad odu široko [poput prvoga zavoja].”

Norris je dodao da u potpunosti razumije da se kažnjavaju široki prolasci u posljednja dva zavoja, gdje se realno može dobiti na vremenu, ali ne i u zavojima poput prvoga.

“Imao sam jedan prekršaj u prvom zavoju, samo sam blokirao prednji kotač, prešao preko žutoga rubnika i izgubio oko sekunde na putu prema trećem zavoju i onda dobijem kaznu za to,” rekao je Norris.

“Dovoljno sam kažnjen jer sam izgubio jednu sekundu. Pomalo glupo, za neke od tih kazni. To je život, isto je za sve i želimo da su kriteriji isti.”

“Željeli smo da stvari budu striktne i to je u redu, ali jako je teško tako precizno prosuđivati granice staze u vožnji.”

S Verstappenom i Norrisom složio se i Schumacher koji je u Austriji ostvario najbolji plasman u F1 karijeri na šestom mjestu čime je popravio dosadašnji najbolji rezultat od tjedan dana ranije na Silverstoneu gdje je bio osmi.

“Izgleda pomalo blesavo da dobijete pet sekundi kazne jer ste izašli centimetar van staze, a u većini slučajeva niste ni dobili na vremenu, što je još gore,” rekao je Nijemac.

“To je nešto o čemu trebamo raspraviti, vidjeti možemo li to poboljšati za iduću utrku jer mislim da će to na Paul Ricardu biti posebno veliki problem.”

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Renault mijenja koncept vodene pumpe za F1 sezonu 2023.

Problematična vodena pumpa na Renaultovoj F1 pogonskoj jedinici doživjet će temeljiti redi…