F1 vozači bili su uglavnom nezadovoljni novim Pirellijevim gumama isprobanim u Bahrainu i koje talijanski proizvođač planira uvesti iduće godine, a Lewis Hamilton ponovno je otvorio pitanje je li povratak rata gumara prava stvar za Formulu 1.

Vozači ove godine koriste iste gume kao i prošle nakon što su u petak na VN SAD-a 2019. odbacili novi prototip guma za 2020., a kako su ove godine bolidi još brži Pirelli je razvio nove gume koje bi trebale biti otpornije na pregrijavanje i pucanje.

Vozači su bili većinom nezadovoljni novim gumama zbog manjka performansi, a Pirelli je uzvratio da ne vide razlog zašto ih ne bi koristili.

“Postale su puno teže jer je više materijala kako bi pokušali spriječiti pucanja koja smo imali, što je važno;” rekao je Bottas.

“Ali s druge strane, performanse nisu tu. Bile su dosta sporije i nije ih bilo lijepo voziti. Osobno, nisam veliki navijač tih novih guma.”

Verstappen je također dodao da se ‘nada da ih neće morati koristiti’, a Sainz je frustriran što Pirelli nije uvažio komentare vozača.

“U pismu vozača puno je zahtjeva što se tiče performansi, pregrijavanja i pojave mjehurića, osim same sigurnosti koja je jedan od najvažnijih prioriteta,” rekao je Sainz.

“Ali nakon dvije ili tri godine istih guma također očekujete poboljšanje performansi ili barem manje pregrijavanja. Zato vozači više govore o samoj gumi, pregrijavanju i osjećaju koji pruža.”

Vettel se nada da nove gume više nikad neće vidjeti.

“Ako je ovo jedina opcija za 2021. onda bih apsolutno htio ostati na gumama iz 2019. Mislim da ne bismo trebali mijenjati gume sve dok nam nova guma ne daje nešto što nam trenutna ne može pružiti, poput manje pregrijavanja ili više prilike da se međusobno borimo.”

Hamilton je također bio žestoki kritičar novih guma i smatra da bi rat gumara natjerao proizvođače da rade bolji posao.

“Imali su dvije godine da razviju bolju gumu, a na kraju donesu tri kilograma teže gume koje su valjda sekundu sporije po krugu,” rekao je Hamilton.

“Želimo biti konstruktivni i dati podršku, ali ništa se ne događa. Nedostaje mi rat gumara, mislim da je to sjajno.”

“Kad nemate konkurencije, nemate se s kim usporediti. Zamislite da bilo koja momčad nema konkurenciju, ne bi razvijali bolid kao sad dok se natječu protiv drugih.”

“Formula 1 treba nešto drukčije u budućnosti i to je nešto što trebamo učiniti.”

Posljednji period rata gumara u Formuli 1 bio je od 2001. do kraja 2006., a Bridgestone je bio jedini dobavljač od 2007. do kraja 2010. dok je Pirelli preuzeo dužnost 2011.

Italian GP F1 2006 Monza podium Photo Ferrari

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Ferrari nakon Hamiltona doveo još dva pojačanja iz Mercedesa

Loic Serra i Jerome d'Ambrosio dva su nova pojačanja koja je Ferrari potpisao od jednoga o…