Vozači nezadovoljni previsokim tlakovima u gumama koje je odredio Pirelli

pirelli-medium-hard-oz-racing

Pirelli je za VN Japana propisao vrlo visoke tlakove u gumama, što je odgovor na konfiguraciju staze Suzuka i nedavna pucanja guma na VN Belgije.

Tlakove je Pirelli odredio prije vikenda Velike Nagrade, a ne nakon sugestija momčadi, kako nitko ne bi bio u prednosti. Kao što je i očekivano, riječ je o vrlo konzervativnim vrijednostima tlakova koje bi trebale povećati razinu sigurnosti, iako će sasvim sigurno smanjiti performanse.

Talijanski proizvođač tako je za ovu utrku propisao tlakove od 2.0 bara na prednjim gumama i 1.5 bara na stražnjim gumama što je za 13-inčne kotače Formule 1 izuzetno visoko. Uobičajeni tlakovi kreću se otprilike od 1 do 1.5 bara, s tim da su stražnji tlakovi gotovo uvijek niži za što bolju trakciju (što se vidi čak i po Pirellijevim strogim propisima).

Iako tlakovi u gumama ovise u puno faktora, među kojima su konfiguracija staze, abrazivnost asfalta, komponenta guma, temperatura, postavke bolida i sama dinamika trošenja guma, vjeruje se da bi se momčadi, da mogu, odlučile za znatno niže tlakove od propisanih, reda veličine 1.5 bara sprijeda i 1.2 bara na stražnjim gumama. Naravno, kao što je već spomenuto, tlakovi dosta variraju o samim postavkama bolida, pogotovo nagiba kotača (camber i toe).

TEHNIČKI PRAVILNIK: Kotači i gume

SPORTSKI PRAVILNIK: Gume

TEHNIKA: Gume u Formuli 1

Pirelli se za ovako visoke tlakove odlučio jer je Suzuka vrlo zahtjevna staza za gume. Ipak, vozači smatraju da su pretjerali.

neodlucni-button
Jenson Button u McLarenu bio je jedan od najzabrinutijih za previsoke tlakove.

“Bit će teško za sve jer su tlakovi tako visoki, gume će se pregrijavati nakon jednoga kruga,” izjavio je Jenson Button.

“Napuhnut će se poput balona jer su tlakovi tako visoki. Svi će imati iste probleme u utrci pa tako i mi.”

Tlak i temperatura izravno su povezani pa će tlakovi rasti s porastom temperature gume. Kad bolidi krenu juriti zavojima, tlakovi nadmaše statičke vrijednosti koje je propisao Pirelli, a problem pojačava staza koja ima vrlo zahtjevne brze zavoje.

Cijeli prvi sektor sastoji se od povezanih brzih zavoja u kojima će temperature znatno rasti, među ostalim i zbog toga jer se ne stignu ohladiti.

Romain Grosjean je dodao: “Bit će problema jer su ograničenja zaista ekstremna.”

“Teško je za sve. Neke će momčadi manje patiti, ali tlakovi su značajno viši nego što bismo ih mi postavili.”

Grosjeanov momčadski kolega Pastor Maldonado također se slaže da ih čeka teška utrka jer gume traju “samo jedan krug”.

“Sad je kasno jer Pirelli o tlakovima odlučuje prije početka trkaćeg vikenda. Čeka nas teška utrka.”

“Razumijem da su zbog sigurnosne strane odredili nešto više tlakove, ali s druge strane, gume se ne ponašaju dobro.”

Daniel Ricciardo slaže se da bi gume mogle biti problem u utrci, ali vjeruje da to Red Bull neće toliko pogoditi.

“Kontrola temperatura guma bit će najveći izazov za sve,” izjavio je Ricciardo.

paul_hembery
Paul Hembery smatra da nema potrebe za korekcijom propisanih tlakova u gumama.

“Ne toliko sama potrošnja, nego držanje temperature pod kontrolom.”

“To nije nimalo lak zadatak, pogotovo ovdje gdje imate toliko vezanih zavoja. Ali s obzirom na to kako osjećam svoj bolid, nadam se da ću moći bolje sačuvati gume od ostalih.”

Pirellijev šef motorsporta Paul Hembery prihvaća kritike vozača i ocjenjuje ih “točnim”, ali ne vidi razlog za promjene uoči utrke.

“Tlakovi su temeljeni na najekstremnijim procjenama razina performansi, a razlika između najboljih i onih iza njih zna biti velika.”

“Bolidi nikad nisu isti, stalno napreduju i performanse se značajno mijenjaju, kao i opterećenja pa to zahtjeva i određene promjene.”

“Suzuka je jedna od najzahtjevnijih staza za gume u cijeloj sezoni i za nas je prilično normalno da smo se odlučili za takav pristup.”

vettel-japan-subota

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

‘Senzacionalni’ Verstappen Brawna podsjetio na Schumachera

Ross Brawn kaže da ga je Max Verstappen na prošloj utrci na Silverstoneu 'na puno načina' …