Aktualni vozači Formule 1 uglavnom su ujedinjeni u razmišljanju da nova generacija bolida za 2026. trenutno djeluje presporo u simulacijama, a dok su neki skeptični oko smanjenja težine za samo 30 kg drugi nisu sigurni hoće li i to uopće biti moguće postići.

FIA je jučer predstavila nacrt pravila za 2026. koji uključuje nove pogonske jedinice s 50:50 raspodjelom snage između benzinskoga i električnoga motora, ali i aktivnu aerodinamiku kako bi se kompenzirao gubitak brzine na pravcima.

Za razliku od trenutnoga DRS sustava, koji je u utrci na raspolaganju samo vozaču koji je na manje od sekunde iza vozača kojega prati, aktivna aerodinamika na raspolaganju je svim vozačima u svakom trenutku na posebno određenom mjestu na stazi.

Ali zato stiže nova pomoć prilikom pretjecanja u vidu ‘Manual Override’ načina rada koji vozaču koji pokušava prestići daje maksimalnu električnu snagu od 350 kW do 337 km/h i dodatnih 0.5 MJ energije na raspolaganju dok vodeći bolid nakon 290 km/h na raspolaganju ima sve manje i manje električne snage.

Neki vozači već su isprobali novu generaciju bolida u simulatoru, a uoči početka vikenda u Kanadi to je bila vruća tema na medijskoj konferenciji.

“Da budem iskren, sada sam malo u sredini,” rekao je Verstappen.

“Nova pravila su takva kakva jesu i mislim da se uglavnom odnose na pravila o motorima. Shvatili su da je aktivna aerodinamika neophodna za smanjenje otpora zraka kako bi se postiglo pristojno vrijeme po krugu. Inače u jednom trenutku više nećete imati struje iz baterije, a to su i sami otkrili.”

“Sada su promijenili način na koji koristite energiju na pravcima. Kao rezultat toga, mislim da više ne moramo mijenjati stupnjeve prijenosa u niži stupanj na pravcima iako je krivulja kojom se postiže brzina malo drugačija.”

“Mislim da je svima potrebno više simulacija kako bi sve dobro razumjeli. Aktivna aerodinamika je uglavnom potrebna za rješavanje problema na pravcima. Ako to dobro poslože, onda će svima biti jednako.”

Hamilton želi još lakše bolide

Lewis Hamilton, Mercedes F1 W15, VN Monaka 2024. (Photo: Daimler)

Sedmerostruki svjetski prvak Lewis Hamilton više je zabrinut zbog težine budući da su trenutni bolidi gotovo 200 kg teži (798 kg) od onih koje je vozio 2007. kada je ušao u Formulu 1 (605 kg).

“To je samo 30 kilograma tako da ide u dobrom smjeru, ali je još uvijek težak,” rekao je Hamilton o novom bolidu.

“Mislim, tek sam vidio ono što ste svi vidjeli jutros. Još uvijek nemam puno razmišljanja o tome, razgovarao sam s nekim vozačima koji su ga vozili na simulatoru, jer ja nisam, rekli su da je prilično spor. Pa ćemo vidjeti je li to zapravo u pravom smjeru ili ne.”

Verstappen se nakon toga složio s Hamiltonom u želji da bolidi postanu puno lakši od najavljene razlike do 30 kg.

“Bolidi bi zapravo trebali postati lakši za 100 do 150 kilograma”, rekao je Verstappen.

“To apsolutno nije moguće s obzirom na to kako stvari sada stoje. To uglavnom ima veze s motorom.”

Alonso – ‘Neće izgubiti ni 30 kg’

Photo: FIA

“Mislim da je vjerojatno nemoguće postići ni 30 kilograma”, rekao je Fernando Alonso koji se jedini od trenutne generacije utrkivao u V10 bolidima.

“Ako je pogonska jedinica 50% električna i trebaju vam baterije da to podrže, automobili će se samo udebljati 20 ili 30 kilograma zbog pogonske jedinice. A onda želite smanjiti 30 kg… morat ćete smanjiti 60 kilograma od trenutnoga automobila, koji je isti kao i sada, vjerojatno je to momčadima nemoguća meta.”

“Imaju dvije godine da postignu taj cilj i kao i uvijek u Formuli 1, ono što je nemoguće 2024. postat će stvarnost 2026. jer postoje vrlo pametni ljudi u momčadima. Ali mislim da je sve posljedica nečega drugog što je u bolidu.”

Albon – ‘Bit će ekstremno sporo’

“Ne želim govoriti prije reda, ali bit će vrlo sporo, ekstremno sporo”, upozorio je Alexander Albon.

“Pretpostavljam da se mnogo toga radi kako bi se osiguralo da pravocrtne brzine ne padaju na kraju pravca kada je uključen sav MGU-K i što već ne.”

“Još uvijek mislim da je potrebno nešto učiniti. Vidjeti krivulje brzine na nekim stazama… prilično je sporo.”

“Mislim da je veličina automobila korak u pravom smjeru. Očito, čini se da sve postaje krajnje komplicirano za oporavak onoga što ova nova pravila o motorima stvaraju. Radije bih imao samo malo jednostavnije motore.”

Gledaj Formulu 1 ekskluzivno na Sport Klubu uz EON TV i Telemach.

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

FIA smanjila dob za superlicencu u slučaju ‘izvanrednih sposobnosti’

FIA je promijenila dio Međunarodnoga sportskog kodeksa koji se odnosi na minimalnu dob za …