Treća najuspješnija F1 momčad svih vremena Williams od iduće godine koristit će Mercedesove mjenjače iako su se godinama opirali toj ideji jer su htjeli zadržati svoj identitet i samostalnost.

Williams od početka hibridne turbo ere 2014. koristi Mercedesove motore koje su 2014. i 2015. iskoristili kako bi završili treći u poretku konstruktora, ali posljednje tri sezone završili su na posljednjem mjestu što je kulminiralo povlačenjem obitelji Williams s čela F1 momčadi.

Novi vlasnici Dorlington Capital, koji su preuzeli momčad u osmom mjesecu prošle godine, donijeli su logičnu stratešku odluku oko korištenja Mercedesovih mjenjača i drugih dopuštenih komponenti poput hidraulike kako bi smanjili troškove i novac trošili na druga područja u kojima mogu pronaći više performansi.

Toga su bili svjesni i u obitelji Williams, ali zbog ponosa na svoje bogato naslijeđe nisu htjeli kupiti mjenjače od Mercedesa poput bivše momčadi Force Indije odnosno Racing Pointa.

“Povećani opseg partnerstva s Mercedesom Williamsu će omogućiti da implementiraju učinkovitiji dizajn i proizvodni proces što će im omogućiti da svoje resurse učinkovitije usredotoče na druga područja performansi,” stoji u priopćenju.

Williams F1 2021 render F1 Concept October 31st Photo Williams Twitter

“Williams će nastaviti dizajnirati i proizvoditi druge dijelove šasije.”

Novi šef momčadi Simon Roberts, koji je zamijenio Claire Williams na toj poziciji, oduševljen je ovom odlukom i smatra da će im pomoći vratiti konkurentnost koja im nedostaje posljednje tri godine.

“Oduševljen sam što će naš sjajan odnos s Mercedesom biti proširen izvan samoga motora,” rekao je Roberts.

“Williams je neovisna momčad, ali Formula 1 uvijek evoluira i mi kao momčad moramo biti dovoljno agilni kako bismo reagirali na trenutnu klimu kako bismo momčad stavili u najbolju moguću poziciju na stazi.”

Od 2021. Mercedes će jedini imati tri klijenta na stazi jer će i McLaren koristiti njihove pogonske jedinice, prvi puta od 2014., ali će i dalje izrađivati svoje mjenjače.

Mercedes je ove godine prestigao Williams po broju pobjeda u Formuli 1 (115 – 114), ali Williams i dalje ima dva konstruktorska naslova prvaka više (9-7).

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton objasnio zašto se pridružio Mercedesu

Lewis Hamilton objasnio je najvažniju odluku u svojoj karijeri kada je 2012. odlučio prije…