Williams FW38 new nose Bahrain GP F1 2016

Williams FW38 new nose Bahrain GP F1 2016 aeropaint

Momčad Williamsa na trećem je treningu napokon isprobala dugoočekivani novi nos koji je stigao u paketu s novim prednjim krilom.

Sve momčadi osim Manora koriste kratki nos (Force India ima posebno rješenje s ‘nosnicama’) kako bi se povećao protok zraka ispod bolida, a najveći izazov postići željeni dizajn i ujedno proći stroge chrash testove.

To je ujedno i razlog zašto Manor još uvijek nema kratki nos – previše košta. Manorov MRT05 prilično je nerazvijen u odnosu na konkurenciju i imaju puno područja na kojima će im se uloženi novac bolje vratiti nego na kratkom nosu.

Usporedba starog (lijevo) i novog nosa (desno). Primjetite sjajan detalj - otvor za hlađenje vozača je u obliku Williamsovog logotipa
Usporedba starog (lijevo) i novog nosa (desno). Primjetite sjajan detalj – otvor za hlađenje vozača je u obliku Williamsovog logotipa

Novi nos primjetno je uglađeniji, posebno s donje strane što rezultira manjim otporom zraka i kvalitetnijom zračnom strujom koju šalje ispod monokoka.

Williams je stigao misliti i na estetiku – otvor na nosu koji služi za hlađenje vozača sada ima oblik Williamsovog logotipa (slovo ‘W).

Promjene na nosu ne čine se velikim, ali su veliki izazov za inženjere zbog toga jer dizajn mora proći stroge chrash testove.

Novo prednje krilo ima nekoliko promjena. Vertikalni usmjerivači ‘r’ profila sada imaju dodatni prorez, a završeci gornjih elemenata blizu središnje sekcije krila sada su uglađeniji, poput Mercedesovih.

Također, najviši element krila (gornji dio natpisa ‘Rexona’) dobio je novi prorez, upravo na mjestu slova ‘R’.

Novi nos i prednje krilo zasada je koristio samo Felipe Massa jer nisu stigli na vrijeme proizvesti još dijelova za Bottasa (i ovo jedno krilo i nos su jedva uspjeli poslati u Bahrain kako bi ga isprobali na trećem slobodnom treningu).

Massa je prvi isprobao novi, kraći i uglađeniji nos na Williamsu FW38
Massa je prvi isprobao novi, kraći i uglađeniji nos na Williamsu FW38
Load More Related Articles
Load More In Featured - homepage
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

VN Kanade 2011. – Najduža utrka u F1 povijesti s dramatičnim završetkom

Jenson Button na današnji je dan 2011. pobijedio na dramatičnoj VN Kanade na kojoj je na p…