Nakon nekoliko godina Williams mijenja tehnički koncept svoga bolida i okreću se performansama u sporijim zavojima, a novi tehnički direktor Paddy Lowe svjestan je da će za uspješne promjene trebati mjeseci rada.

Williams je 2014. bio fantastično brz na pravcu, brži od tvorničkih Mercedesa W05, zahvaljujući konceptu niskog otpora zraka njihova bolida koji je bio aerodinamički vrlo učinkovit, posebno na brzim stazama. Massa i Bottas zauzeli su prvi startni red u Austriji i ostvarili brojna pobjednička postolja, ali s godinama se ta prednost lagano topila.

Iako nije riječ samo o aerodinamici, Williams se prošlih godina jako mučio na stazama sa sporim zavojima i u kišnim uvjetima, a ove godine iznenadili su jako dobrim performansama u kišnim kvalifikacijama u Monzi koje ni oni u potpunosti ne razumiju.

Paddy Lowe, koji je u Williams stigao iz Mercedesa, kaže da će se njegova momčad više usredotočiti na sporije zavoje, ali svjestan je da se promjene neće dogoditi preko noći.

“Ne možete dizajnirati bolid koji će biti dobar na svim stazama, ali možete biti pametniji s odabirom. Sad više ne možemo ništa promijeniti.”

“Ove zime napravit ćemo značajne promjene,” najavio je Lowe prve promjene.

“U aerodinamici nema tajni, nema jednoga elementa koji ćete promijeniti pa da ćete sutra odmah biti brži.”

Williams FW40, s kojim je momčad proslavila 40. obljetnicu u Formuli 1, ima premalo downforcea i sporo zagrijava gume, što je do izražaja došlo i u Singapuru.

“Dogodilo se upravo ono čega smo se bojali,” rekao je Lance Stroll.

“Bolid je bio loše uravnotežen i nismo uspjeli zagrijati gume.”

Williamsov problem je i što su momčadi s drugim motorima smanjile zaostatak zahvaljujući sve manjoj prednosti koju ima Mercedes sa svojim motorom, a McLaren je s Hondinim motorom nerijetko brži od njih.

“Što se tiče potencijala, McLaren je ogroman korak ispred nas.”

Jednu od najgorih utrka ove sezone Williams je imao u Mađarskoj gdje su se kvalificirali na 17. i 19. mjesto, a utrku je završio samo Stroll i to na 14. mjestu.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Pirelli najavio istragu oko pucanja guma u završnici utrke

Mario Isola iz Pirellija najavio je detaljnu istragu oko pucanja njihovih guma u završnici…