Williams zbog problema s hlađenjem svoga F1 bolida FW41 gubi oko osam desetinki po krugu, a uzrok problema je koncept koji su kopirali od tvorničke momčadi Mercedesa koji još uvijek ne funkcionira kako treba.

Williams je predvođen novim tehničkim direktorom Paddyjem Loweom promijenio koncept svoga bolida koji se više ne temelji na niskom otporu zraka, ali puno promjena rezultiralo je time da je Williams na početku sezone bio sporiji nego prošle.

I dok su ostale momčadi napredovale, Williams se muči s razumijevanjem novoga koncepta, optimalnim korištenjem osjetljivih Pirellijevih guma, a situaciji ne pomažu ni mladi i neiskusni vozači Stroll i Sirotkin pa je Williams nakon prve tri utrke jedina momčad bez ijednoga boda.

Bivši Mercedesov tehnički direktor Paddy Lowe u FW41 primijenio je brojne aerodinamičke ideje iz Mercedesa, ali i koncept hlađenja koji zasad ne funkcionira kako treba pa momčad mora koristiti veći otvor za hlađenje na stražnjem kraju kako ne bi došlo do pregrijavanja.

U Bahrainu je to bilo posebno izraženo, gdje je Williams i bio najlošiji od prve tri utrke, a u Kini, gdje su temperature bile niže, Williams je skoro prošao u Q2.

Mercedesov sustav hlađenja, koji je kompaktniji i lakši od sustava koji koriste njihovi klijenti Force India i Williams, u FW41 ne funkcionira dobro jer se toplina i dalje zadržava na određenim mjestima i nije postignuto optimalno hlađenje pojedinih komponenti.

Problem je što su neke komponente i više nego dovoljno hlađene dok se neke pregrijavaju. Williams je pogriješio prilikom kopiranja Mercedesa i njihovog složenog sustava hlađenja zbog čega moraju imati veliki otvor na stražnjem kraju koji povećava otpor zraka i smanjuje downforce.

Williams je navodno tražio pomoć od Mercedesovih inženjera u rješavanju problema s hlađenjem, a jedan od Williamsovih inženjera tvrdi da zbog toga trenutno gube oko osam desetinki sekunde po krugu koje bi trebali dobiti čim riješe problematično hlađenje.

FIA je od ove godine izdala direktivu prema kojoj svi motori koje neki proizvođač isporučuje moraju biti isti i po hardveru i po softveru i da se njima mora upravljati na isti način, ali to se ne odnosi na instalaciju pogonske jedinice i rješenja za hlađenje koja svakoj momčadi pružaju priliku za vlastitu interpretaciju.

Lewis Hamilton Chinese GP F1 2018 sparks Mercedes W09 Photo Daimler

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Raikkonen – ‘Singapur je kao i svaki drugi trkaći vikend’

Kimi Raikkonen kaže da je utrkivanje u noćnim uvjetima u Singapuru isto kao i na svim drug…