Izvršni direktor Williamsove F1 momčadi Jost Capito kaže da njegovoj momčadi puno znači što su osvojili prve bodove nakon 2019. i vjeruje da je bolja forma posljedica važnih promjena u momčadi posljednjih nekoliko mjeseci.

Williams je posljednje tri godine završio na posljednjem mjestu u poretku konstruktora, nakon petoga mjesta u 2017., a s novim vlasnicima, koji su preuzeli momčad prošle jeseni, Williams je dobio nužno potrebnu stabilnost.

Russell je u Austriji i Velikoj Britaniji dvaput zaredom prošao u Q3 iako nije osvojio bodove u utrci, a u Mađarskoj je prvi puta ove sezone zapeo u Q1, na stazi na kojoj su 2020. ostvarili dvostruki Q2 plasman.

Ali upravo je loš kvalifikacijski rezultat omogućio Russellu i Latifiju da izbjegnu kaos na startu utrke i u ranoj fazi se probiju u krug osvajača bodove što su na kraju pretvorili u sedmo i osmo mjesto.

Williamsu bodovi kao pobjeda

2021 Hungarian GP Latifi Russell celebrate double points finish for Williams Photo Williams
Williams slavi prve bodove od 2019. na VN Mađarske 2021. (Photo: Williams)

Williams je posljednji puta bio s dva vozača u bodovima na VN Italije 2018. kada su Stroll i Sirotkin završili 9. i 10., a posljednji puta kada su osvojili 10 ili više bodova dogodilo se na VN Italije 2017.

“Puno nam znači osvojiti prve bodove, posebno nakon nula bodova prošle godine i nakon što smo ove godine nekoliko puta bili blizu bodova,” rekao je Capito.

“Imamo deset bodova i to je fantastičan rezultat, onaj koji smo čekali. Uvijek sam govorio da će bodovi doći.”

“A kad su konačno stigli, za nas su oni kao pobjeda.”

Williams se ovim rezultatom izdvojio ispred Alfa Romea (3 boda) i Haasa (0 bodova) što će biti vrlo vrijedno kada se budu dijelile nagrade za konstruktorski plasman.

Capito vjeruje da Williams sada može bolje reagirati na promjenjive situacije u utrci nakon promjene u komunikacijskim procedurama.

“Radimo stvari nešto drukčije nego prije, promijenili smo komunikaciju i sastanke, sad smo usklađeniji,” rekao je Capito.

“Sad nema iznenađenja, imamo jako brze komunikacijske kanale kad moramo donijeti odluke i to nam pomaže kod situacija poput ove u Mađarskoj.”

“Imali smo odabir guma prije utrke, zatim crvenu zastavu i situaciju s Georgeom u boksu, a kasnije smo vidjeli da bi George mogao imati problem s gorivom pa je stao na startno ciljnom pravcu.”

“Bilo je tu puno brzih odluka koje smo morali donijeti, a da je jedna od njih bila pogrešna ne bismo bili u bodovima.”

“Osim sreće što nismo bili u sudarima u prvom krugu, trebali smo sve te odluke kako bismo bili u bodovima.”

Promjena mentaliteta

2021 Hungarian GP Latifi leads Hamilton Photo Williams
Latifi ispred Hamiltona na VN Mađarske 2021. (Photo: Williams)

Capito je pohvalio momčad i smatra da će nakon ovoga rezultata imati bolji mentalitet i da će vjerovati da mogu češće do bodova.

“Ovo je olakšanje, osvojiti bodove nakon tako dugoga čekanja,” rekao je.

“Prije nekoliko mjeseci bili bismo uzbuđeni oko 11. mjesta, a sad smo razočarani. Vidim promjenu u momčadi, ljudi više nisu sretni ako nisu u bodovima.”

“Nećemo ih uvijek osvojiti, ali ih želimo. Mađarska to potvrđuje. Broj bodova nije važan, važna je egzekucija.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Utrke u kojima se F1 prvenstvo odlučilo u Abu Dhabiju

Nevjerojatno uzbudljiva sezona u kojoj se za naslov prvaka bore Lewis Hamilton i Max Verst…