Williams je potvrdio da će nastaviti svoje partnerstvo s Mercedesom i u novoj eri pravila za pogonske jedinice koja na snagu stupa 2026. godine, a Mercedes će u novoj eri jedini opskrbljivati tri momčadi.

Williams koristi Mercedesove pogonske jedinice od 2014. godine, prve godine 1,6-litrenih V6 turbo motora s ERS-om, a veliku prednost koju je Mercedes imao u ranim godinama nove ere Williams je iskoristio kako bi završio treći u poretku 2014. i 2015.

Bez obzira što je Williams postupno padao u formi tijekom kasnijih godina, uključujući i četiri godine na posljednjem mjestu u poretku (2018., 2019., 2020. i 2022.), Williams za to ne može kriviti Mercedes koji je konstantno pružao vrhunske performanse i pouzdanost.

Williams i Mercedes blisko su surađivali i po pitanju vozača i ključnih ljudi u momčadi poput prelaska Toto Wolffa iz Williamsa u Mercedes u siječnju 2013. i obrnutoga transfera Jamesa Vowlesa točno deset godina kasnije.

hamilton-bottas-monza-f1-2016-foto-williams
Valtteri Bottas i Lewis Hamilton na VN Italije 2016. (Foto: Williams)

Valtteri Bottas je nakon četiri godine provedene u Williamsu prešao u Mercedes 2017. gdje je ostao pet godina, a George Russell je prošao sličan put i vozio za Williams prije prelaska u Mercedes 2021. kako bi zamijenio Bottasa.

Prošle godine Williams je skočio s posljednjega na sedmo mjesto u poretku konstruktora što im daje nadu da se idućih godina mogu približiti vrhu, a u tome bi im trebale pomoći i Mercedesove pogonske jedinice koje će koristiti i u novoj eri pravila koja počinje 2026.

Trenutno u Formuli 1 postoje četiri proizvođača pogonskih jedinica – Mercedes (+3 momčadi), Ferrari (+2 momčadi), Red Bull Honda (+1 momčad) i Renault (samo Alpine), a pogonsku jedinicu koja nosi naziv Red Bull Honda razvila je Honda koja se povukla iz Formule 1 na kraju 2021.

Od 2026. Formula 1 moći će se pohvaliti sa šest proizvođača pogonskih jedinica budući da se Honda vraća, Red Bull će u suradnji s Fordom proizvoditi vlastite pogonske jedinice, a novi igrač je Audi koji će preuzeti Sauber i razvijati svoju pogonsku jedinicu u Njemačkoj.

Mercedes će jedini opskrbljivati tri momčadi (McLaren je krajem 2023. produljio suradnju s Mercedesom do kraja 2030., kao i Williams), Ferrari i Red Bull dvije, a Renault, Honda i Audi jednu.

Još uvijek postoji mogućnost da će 2026. biti 11 momčadi i sedam proizvođača motora ukoliko Formula 1 odobri ulazak Andretti Cadillaca, a ukoliko Andretti uspije ući u F1 2025. onda bi jednu sezonu koristili Renaultove pogonske jedinice uoči ulaska General Motorsa u novoj eri pravila 2026. sa svojim brendom Cadillac.

TRENUTNE POSTAVE ZA 2026.

KONSTRUKTORPOGONSKA JEDINICA
Red BullRed Bull / Ford
MercedesMercedes
FerrariFerrari
McLarenMercedes
Aston MartinHonda
AlpineRenault
WilliamsMercedes
AlphaTauriRed Bull / Ford
AudiAudi
HaasFerrari
Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Audi potvrdio partnera za gorivo i pojačanje iz Mercedesa

Audi je potvrdio prvoga službenog partnera za svoj ulazak u Formulu 1 2026., a riječ je o …