Williamsove aerodinamičke dorade za Monako

Kao i sve druge momčadi, Williams je prilagodio svoj FW40 visokim downforce zahtjevima staze u Monaku pa smo svjedočili brojnim promjenama na aerodinamičkim površinama poput krila i difuzora.

U Monaku su i preostale tri momčadi koje nisu koristile T-krilo prekinule tu tradiciju (Red Bull, Force India i Renault) i također koristile ta 750 mm široka krila, a momčadi koje su ih koristile ranije, poput Williamsa, otišle su korak dalje i predstavile agresivnije inačice.

Williams je u Monaku koristio T-krilo na dva kata od kojih je svaka razina horizontalno prorezana pa se tako sastoji od dva dijela. Krilo na taj način može imati veći nagib i proizvoditi više downforcea, ali i veći otpor zraka što je manji problem na ulicama Monte Carla gdje je najvažnija stvar što više prijanjanja.

Williams je doradio i stražnji kraj pa je pokazao dorađenu inačicu 200 mm širokoga krila iza središnje ispušne cijevi (označena crveno), a difuzor je dobio malu peraju na rubu (označena plavom bojom).

Okomita, zakrivljena peraja usmjerava zračnu struju prema van i time pomaže virtualnom proširenju difuzora, a ujedno i usmjerava zrak oko turbulentnih stražnjih kotača.

Difuzori su ove godine oko 2.2 puta veći nego prošle i momčadi su vrlo aktivne u ovom području gdje i najmanje promjene mogu imati veliki učinak na aerodinamičke performanse bolida.

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari pokazao novo stražnje krilo i pokrov motora

Ferrari je donio novi aerodinamički paket za svoj SF1000 u Barcelonu koji uključuje novo s…