Mercedesov F1 šef Toto Wolff objasnio je kako se nosio s ‘toksičnim odnosom’ kojega su imali Lewis Hamilton i Nico Rosberg i kako ih je uspio natjerati da interese momčadi stave ispred svojih individualnih, a priznaje da vjerojatno nije bila pametna ideja da uopće budu momčadski kolege.

Hamilton i Rosberg četiri su godine bili momčadski kolege u Mercedesu, a posljednje tri bili su jedini kandidati za naslov prvaka zbog zapanjujuće Mercedesove forme što je njihovo suparništvo podiglo na dotad neviđenu razinu.

Hamilton je u posljednjoj utrci sezone 2014. osvojio naslov prvaka, nakon prvoga ozbiljnijeg okršaja na VN Belgije 2014., a nakon uvjerljivoga Hamiltonovoga osvajanja naslova 2015. uslijedila je još jedna napeta borba s brojnim okršajima na stazi koju je na kraju dobio Rosberg.

Wolff je u Mercedes stigao 2013. kao novi šef momčadi i nije imao utjecaj na dovođenje Hamiltona uz Rosberga koji je u momčadi bio od prvoga dana nakon preuzimanja od Brawn GP-a 2010.

“Bilo je jako teško jer sam u momčad došao kao novak u Formuli 1, a Nico i Lewis u sportu su bili puno duže,” rekao je Wolff za High Performance Podcast.

“Ali i dalje sam uspio stvoriti okruženje u kojem su morali poštovati momčad. Nekad sa željeznom rukom, ali morali su shvatiti da nas ne smiju iznevjeriti, nisu smjeli iznevjeriti Mercedes.”

“Nakon događaja iz 2014., u kojima sam osjetio nešto sebičnoga ponašanja, rekao sam da kad idući puta budu blizu jedan drugome da pomisle na Mercedesov brend i svakoga pojedinca u momčadi, na Dietera Zetschea, CEO-a Mercedesa.”

“To će vjerojatno promijeniti kako postupate, nećete zabiti momčadskoga kolegu u zid.”

“Uvijek sam bio jasan da ako će se to redovno događati, a ja bih primijetio uzorak, da se neću bojati nekoga suspendirati da propusti neku utrku.”

“Stvar koju vozači najviše žele je natjecati se u bolidu. I uvijek morate biti vrlo jasni da kad se natječete u bolidu da razumijete momčadsku igru.”

“Puno je teže jer su samo dva vozača u momčadi i nije lako pronaći zamjenu, zamjenu na toj razini. Ali spreman sam žrtvovati utrku ili dvije kako bih razjasnio stvari svim budućim generacijama koje će voziti za Mercedes.”

Hamilton i Rosberg nisu trebali biti kolege

Wolff je dodao da vjerojatno nije bila pametna ideja da Hamilton i Rosberg voze zajedno za Mercedes.

“Nisam siguran da smo izvukli najbolje za oboje jer postoji ta negativnost, a i dalje morate biti timski igrač. Ako je soba za sastanke puna negativnosti jer su dva vozača neprijateljska jedan prema drugome onda će se to preliti na energiju svih u sobi. A to je nešto što više nikad neću dopustiti.”

“To se dogodilo, ali nisam to mogao promijeniti jer su vozači angažirani prije nego sam ja došao. A nitko nije pomislio ‘kakva je dinamika između njih dvoje, kakva je prošlost između njih dvoje?’.”

“Bilo je puno povijesnoga konteksta za koji nitko od nas nije znao i nikada nećemo znati. A to je nešto što gledamo – kako vozači rade jedan s drugim, što se događa u slučaju da jedan zakaže.”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

F1 i FIA oštro osudili Piquetove rasističke uvrede prema Hamiltonu

Formula 1 i FIA oštro su osudili rasističke uvrede koje je trostruki svjetski prvak Nelson…