Odgođena zabrana bacanja folija s vizira

Vettel helmet Ferrari Paul Ricard Pirelli F1 test january 2016

Najavljena zabrana bacanja folija s vizira na stazu na snagu je trebala stupiti ovoga vikenda u Barceloni, ali momčadi su uspjele dobiti odgodu do iduće utrke u Monte Carlu.

FIA je uoči prve utrke sezone u Australiji obavijestila momčadi da će napokon provesti pravilo da vozači naljepnice s vizira ne smiju bacati na stazu.

Vozači na svojim vizirima imaju nekoliko slojeva naljepnica kako bi ih mogli odlijepiti kad se uprljaju i tako imati čist pogled na stazu.

Članak 1.2 trećeg poglavlja Međunarodnog sportskog kodeksa kaže: “Bilo kakve naljepnice na vizirima ne smiju bacati na stazu ili prilikom prolaska kroz boks.”

Razlog za zabranu bacanja naljepnica s vizira su prigovori momčadi koje su se žalili da bačene naljepnice mogu zaglaviti na određenim dijelovima bolida i uzrokovati pregrijavanje.

Naljepnice često završe na usisnicima za kočnice čime blokiraju dotok zraka za hlađenje i uzrokuju pregrijavanje. Fernando Alonso upravo je zato odustao na prošlogodišnjoj VN Španjolske.

Pravilo je u Melbourneu odgođeno za Barcelonu, ali momčadi žele još vremena kako bi isprobali alternativne ideje koje će vozačima omogućiti čist pogled za vrijeme utrke. Rješenja će tako moći isprobati na slobodnim treninzima u Barceloni te na dvodnevnom sezonskom testu koji je na rasporedu idućeg tjedna u utorak i srijedu, također na istoj stazi.

Zabrana bacanja folija s vizira na snagu će stupiti na VN Monaka (27. – 29.05.) koja je na rasporedu iza VN Španjolske.

Barcelona F1 track Spain GP F1 2011 Foto Pirelli

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari je iza Mercedesa i Red Bulla, ali ‘blizu ostalih’

Ferrarijev Mattia Binotto smatra da je njegova momčad i dalje iza Mercedesa i Red Bulla, a…