2023 Ferrari F1 car SF23 front wing outwash winglets Photo Ferrari Edited by MAXF1net

Ferrari je na predstavljanju novoga bolida za 2023. otkrio nekoliko zanimljivih detalja, a pozornost je, među ostalim, privukao i niz pomno oblikovanih spojnica između elemenata prednjega krila kakve se Mercedes prošle godine nije usudio koristiti iako su ih donijeli na VN Meksika.

Mercedes je na prošlogodišnjoj VN Meksika donio inovativno rješenje na prednjem krilu s aerodinamički oblikovanim elementima koji spajaju najgornji element sa susjednim elementom, a sporno u cijeloj priči bilo je to što im funkcija nije bila isključivo mehanička.

U prošlogodišnjoj inačici tehničkoga pravilnika, u članku 3.9.8. stoji da elementi koji se nalaze na prednjem krilu moraju imati isključivo ‘mehaničku, strukturnu i mjernu’ ulogu, a Mercedesovi elementi, koji inače imaju funkciju kontrole razmaka između najgornjega i susjednog elementa, imali su i evidentnu aerodinamičku funkciju.

Njihova aerodinamička funkcija bila je agresivno usmjeriti zračnu struju prema van serijom generatora vrtloga kako bi se smanjio negativan učinak turbulencija prednjih kotača, nešto što su momčadi smjele koristiti do kraja 2018. godine kada su prednja krila bila izuzetno složena.

Zbog straha od protesta, Mercedes u Meksiku prošle godine nije koristio takav dizajn prednjega krila jer je postojala mogućnost da budu naknadno diskvalificirani.

2023 Ferrari F1 car SF23 front wing outwash winglets Photo Ferrari Edited by MAXF1net
2023 Ferrari F1 car SF23 front wing outwash winglets Photo Ferrari Edited by MAXF1net

Ali Ferrari je na predstavljanju novoga SF-23 predstavio sličan dizajn prednjega krila s pet usmjerenih spojnica koje nimalo ne skrivaju svoju namjeru, a to je da stvore kaskadu vrtloga koji će dio zračne struje usmjeriti oko prednjih kotača.

Ključna promjena koja Ferrariju, ali i svim drugim momčadima koje se odluče za takvo rješenje, omogućuje da koriste takav dizajn nalazi se u članku 3.9.8 tehničkoga pravilnika za 2023. u kojem je obrisan dio koji nalaže da elementi koji se nalaze na prednjem krilu moraju imati isključivo ‘mehaničku, strukturnu i mjernu’ ulogu.

Zato je Ferrarijevo rješenje posve legalno i možemo ga očekivati i na brojnim drugim bolidima, možda već na predsezonskim testiranjima, uključujući i Mercedes koji je još prošle godine imao takvo rješenje, ali ga nisu koristili jer bi bilo protivno pravilima.

2023 FIA F1 technical regulations article 3-9-8 Front Wing Auxiliary Components Data FIA Edited by MAXF1net
2023 FIA F1 technical regulations article 3-9-8 Front Wing Auxiliary Components Data FIA Edited by MAXF1net

Do kraja 2018. godine dizajn prednjih krila bio je značajno kompleksniji nego danas te je bilo dopušteno koristiti neograničen broj elemenata prednjega krila (danas samo četiri glavna elementa), ali i brojne generatore vrtloga i kaskade koje su stvarale snažne vrtložne struje usmjerene prema vanjskoj strani prednjega kotača.

Iako je danas takav dizajn zabranjen pravilima, momčadi se trude replicirati barem mali dio učinka slanja zračne struje oko prednjih kotača čime se smanjuje otpor zraka i umanjuje negativan učinak koji turbulencije od prednjih kotača imaju na ostatak aerodinamike bolida.

Mercedes W09 front wing new cascade GP F1 2018 Photo Mercedes
Mercedes W09 front wing new cascade GP F1 2018 Photo Mercedes Edited by MAXF1net
Renault F1 car 2018 RS18 front wing nose MAXF1net Photo Renault
Renault F1 car 2018 RS18 front wing nose MAXF1net Photo Renault
AlfaRomeo_Sauber_F1_2018_car_front_low-nose and front wing MAXF1net
AlfaRomeo_Sauber_F1_2018_car_front_low-nose and front wing MAXF1net
Ferrari F1 2018 SF71H front wing 2 Australian GP F1 2018 900 px Photo AMuS MAXF1net
Ferrari F1 2018 SF71H front wing 2 Australian GP F1 2018 Photo AMuS MAXF1net
Red Bull RB13 front wing low downforce Belgian GP F1 2017 Photo AMuS MAXF1net
Red Bull RB13, VN Belgije 2017. (Photo: AMuS/MAXF1.net)
Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Ferrari na VN Miamija u posebnim nijansama plave

Najuspješnija momčad Formule 1 Ferrari obilježit će 70. obljetnicu prisutnosti na američko…