Ferrari je nakon pet godina Mercedesove dominacije na Silverstoneu uspio preokrenuti negativan trend i poslati svojim suparnicima jasnu poruku da će do kraja godine biti izuzetno jaki, a njihov SF71H nastavlja biti izuzetno brz i na ravnom i u zavojima.

Ferrari je ove godine napravio korak bliže Mercedesovom konceptu produljenjem međuosovinskoga razmaka i pridavanjem veće pozornosti smanjenju otpora zraka, a ujedno su i povećali nagib podnice kako bi zadržali povoljna aerodinamička svojstva takvoga načina stvaranja downforcea po uzoru na Red Bull.

Iako se činilo da je Ferrari uzeo prevelik zalogaj odjednom, nakon prve polovice sezone Ferrari SF71H pokazao se vrlo brzim na različitim tipovima staza.

Upravo je njihova brzina na svim dosadašnjim utrkama najveći razlog za optimizam u Maranellu, a šef momčadi Maurizio Arrivabene istaknuo je, kao i Sebastian Vettel, važnost njihove brzine na Silverstoneu i poboljšanja koja su donijeli na tu utrku.

Ono što posebno može veseliti Ferrari je što su i dalje najbrži na pravcu, ali ujedno i vrlo brzi u zavojima što je kompromis koji je vrlo teško pronaći i koji je odlika aerodinamički učinkovitih bolida.

Naravno, tome pomaže i izuzetno snažan motor koji je ove godine barem na razini Mercedesa, a u kvalifikacijama je možda i pokoju konjsku snagu jači.

SF71H opet najbrži i u kvalifikacijama i u utrci

Raikkonen i Vettel ove su sezone često bili najbrži na mjerenjima brzine na ravnim dijelovima, a trend se nastavio i u Velikoj Britaniji iako je Ferrari donio aerodinamička poboljšanja koja su im donijela još više downforcea.

Ali zato su zbog aerodinamički učinkovitije podnice, koja je sa svake strane dobila dodatni logitudinalni prorez, i dorađenoga difuzora koji je zapravo završetak podnice, mogli koristiti zakrivljeno stražnje krilo koje stvara manji otpor zraka.

Moguće da bi ga koristili i bez spomenutih poboljšanja, ali činjenica je da su unatoč aerodinamičkim poboljšanjima za više downforcea uspjeli ostati najbrži na pravcu, što je izuzetno važno na stazi poput Silverstonea i što je dobar znak za brojne druge brze staze koje slijede do kraja sezone.

Vettel je bio oduševljen nakon utrke u kojoj je preuzeo vodstvo na startu i bio najbrži vozač na stazi veći dio utrke, a najveći razlog za optimizam dala mu je upravo brzina bolida na svim stazama ove sezone.

“Ove godine dokazali smo da je bolid jak svaki puta i na svakoj stazi dosad.”

“Najvažnija stvar je da je bolid snažan i brz, nova poboljšanja koja smo ovdje donijeli radila su jako dobro cijeli vikend. U kvalifikacijama smo bili nešto sporiji, ali u utrci je bilo jednostavno sjajno.”

NAJVEĆE BRZINE NA VN VELIKE BRITANIJE – KVALIFIKACIJE

British GP F1 2018 speed trap qualifying Photo FIA MAXF1net

NAJVEĆE BRZINE – UTRKA

British GP F1 2018 speed trap race Photo FIA MAXF1net

MAPA STAZE SILVERSTONE

British GP F1 2018 Silverstone track map Photo FIA

Učitaj još iz Analiza

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kako je Hamilton odvozio tako brz najbrži krug u Imoli

Lewis Hamilton odvozio je uvjerljivo najbrži krug utrke na VN Emilije Romagne koji mu je d…