Zašto je Ferrarijev motor i dalje ispred Renaulta

f1-belgian-gp-2016-errari-sf16-h-rear-wing-on-friday-750-Foto-Motorsport

Daniel Ricciardo kaže da je Renaultova pogonska jedinica sada otprilike na razini ovogodišnje Ferrarijeve nakon kompetitivnog izdanja na brzoj Spa.

Renaultova pogonska jedinica RE16 početku 2016. bila je znatno kompetitivnija nego prošle godine, ali Red Bull je na prvim utrkama i dalje bio sporiji od Ferrarija.

‘Renault je po snazi sustigao Ferrari’

Ali nakon uvođenja nove specifikacije motora u Monaku Red Bull je uglavnom bio brži od crvenih bolida, osim na superbrzoj uličnoj stazi u Bakuu.

“Sad smo više manje na razini Ferrarija iz 2016., što je pozitivno. Renault je napravio zaista velik korak naprijed.”

“Prestigli smo Ferrarijev motor iz 2015. koji ima Toro Rosso i to je dobro, idemo u pravom smjeru i to je sve što u ovom trenutku možemo tražiti.”

RAZMIŠLJANJE UREDNIKA

Ferrari SF16-H Red Bull RB12 TAG Heuer Belgian GP F1 2016 rear wing comparison Foto Auto Motor und Sport
Usporedba stražnjih krila koje su Ferrari i Red Bull koristili u kvalifikacijama – Red Bull je koristio vidljivo manje downforcea na stražnjem krilu i na taj su način povećali svoju brzinu na pravcu (Foto: Auto Motor und Sport)

Renault je zaista napravio veliki napredak u 2016., što je istaknuo i Hondin šef Yusuke Hasegawa, ali Ferrari je još uvijek korak ispred.

Hasegawa je uoči VN Belgije izjavio da su po snazi na četvrtom mjestu, ali da ih je Renault iznenadio svojim napretkom u 2016.

“Mi smo broj četiri. Prvi je Mercedes, zatim Ferrari, Renault i Honda.”

f1-belgian-gp-2016-errari-sf16-h-rear-wing-on-friday-750-Foto-Motorsport
Ferrari je također isprobao krilo s manje downforcea i otpora koje su koristili u Bakuu, ali za treći trening i kvalifikacije odlučili su se za konvencionalniju inačicu s više downforcea (Foto: Motorsport)

Više je pokazatelja koji govore u prilog toj činjenici – ukoliko pogledamo najveće brzine u kvalifikacijama za VN Belgije, vidimo da su na prvom mjerenju, nakon Eau Rougea, Ferrariji tek 1.5 km/h brži od Red Bulla, ali su na kraju Kemmel pravca (brzina na kraju 1. sektora, prvi stupac u drugoj tablici) povećali svoju prednost na 6 km/h.

Tome treba dodati i činjenicu da je Red Bull koristio dosta nižu razinu downforcea na svom stražnjem krilu što možete jasno vidjeti na gornjoj slici.

Ferrari je također isprobao stražnje krilo s nižom razinom downforcea (koje su koristili u Bakuu), ali u subotu su se vratili inačici s više downforcea (i otpora) koje im je pomoglo postići kompetitivnije vrijeme po krugu, bolji balans i manju potrošnju guma (iako uz žrtvovanje nešto brzine na ravnom).

Još jedna činjenica koja govori u prilog tome da je Ferrarijev motor još uvijek jači od Renaultova je VN Europe u Bakuu gdje je Ferrari bio brži od Red Bulla. Kako Ferrarijev SF16-H nema nekih prednosti ispred RB12 po pitanju šasije i aerodinamike, očito im je motor pomogao pobijediti rivale iz Milton Keynesa.

To potvrđuje i činjenica da je Ferrari od Španjolske Red Bull pobijedio jedino u Bakuu.

Posljednje, ali ne i najmanje važno – Ricciardo je sam rekao da je Ferrari u Monzi favorit protiv Red Bulla. Kako je Red Bullov RB12 u svim pogledima bolji od Ferrarija SF16-H (kočenje, trakcija iz sporih zavoja, promjene smjera, srednje brzi zavoji, brzi zavoji…), očito je da Ricciardo očekuje da na dugim pravcima Monze do izražaja dođe veća snaga Ferrarijeva motora.

NAJVEĆE BRZINE NA MJERENJU BRZINE (NAKON EAU ROUGEA)

Belgian GP F1 2016 qualy speed trap

NAJVEĆE BRZINE PO SEKTORIMA U KVALIFIKACIJAMA ZA VN BELGIJE

Belgian GP F1 2016 qualy sector speeds

Učitaj još iz Analiza

Odgovori

2 Komentari na "Zašto je Ferrarijev motor i dalje ispred Renaulta"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
senna66
Pretplatnik

da je Ferrarijev motor slabiji od Renaultovog Ferrari bi bio debelo iza njih, a koliko znam još uvijek su tu negdje ravnopravni. Monza bi mogla upravo to i dokazati zbog svojih ravnica. RB ima odličnu aerodinamiku, Ferrari ima bolji motor, dvije različite filozofije a tako blizu jedni drugima…

FerrariHR
Pretplatnik

Još me Red Bull nije uvjerio da imaju jači motor. Ferrarijeva makinja je bolja?

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kako je Hamilton odvozio tako brz najbrži krug u Imoli

Lewis Hamilton odvozio je uvjerljivo najbrži krug utrke na VN Emilije Romagne koji mu je d…