Ferrari je privukao pozornost velikom količinom dima iz stražnjega kraja njihova F1 bolida za 2018. SF71H, ali i iz bolida Alfa Romeo Saubera i Haasa koji također koriste njihove motore – koji je uzrok bijeloga dima i zašto ih Ferrarijevi bolidi ispuštaju više od ostalih?

Na predsezonskim testiranjima u Barceloni oko bolida s Ferrarijevim motorima stvarale su se zaista velike količine bijeloga dima, posebno prije izlaska iz garaže i na probnim startovima.

Momčadi ispušne cijevi spajaju na posebna crijeva kako bi se ispušni plinovi izbacili izvan garaže, ali bijeli dim iz Ferrarijevih bolida nije izlazio iz ispušnih cijevi, nego kroz stražnju sigurnosnu strukturu.

Kako proteklih godina nismo viđali dim iz ovoga dijela bolida, logično je zapitati se otkud taj dim na ovom mjestu. Razlog je u promjeni pravila koju je FIA nametnula uoči početka ove sezone.

Kimi Raikkonen Ferrari F1 2018 engine smoke rear end top
Photo: Federico Basile

FIA je za 2018. postrožila pravila za sporne trikove kojima su se momčadi služile kako bi izvukli više performansi iz motora, a prema onome što je zabranjeno mogli smo zaključiti što su momčadi sve radile kako bi stekle prednost u odnosu na konkurente.

Osim kontrole temperature zraka na ulazu u cilindre i još strožih propisa o korištenju ulja (ove godine smanjeno na 0.6 litara na 100 km), FIA je zabranila i alternativno korištenje reciklažnih fluida.

Novi članak 5.1.12 kaže da svi reciklažni fluidi u pogonskoj jedinici mogu izaći samo u atmosferu i moraju proći kroz otvor smješten na stražnjem kraju. Fluidi se ne smiju vraćati u pogonsku jedinicu.

To daje naslutiti da su proizvođači motora koristili takve tekućine kako bi iz motora izvukli dodatnu snagu njihovim vraćanjem u proces izgaranja.

 

Ferrari SF71H F1 2018 smoke rear end crash structure Photo AMuS
Dim iz stražnjega kraja Ferrarija SF71H izlazi iz donjega dijela stražnje sigurnosne strukture (Photo: AMuS)

Plinovi koji uslijed podmazivanja nastaju u kućištu radilice moraju se izbaciti u atmosferu, a zbog hladnih temperatura u Barceloni oni su bili još vidljiviji. Prošle godine ti su se plinovi vraćali u proces izgaranja i koristili za dodatnu snagu.

Ali zbog velike količine bijeloga dima razvile su se i teorije da je kod Ferrarija riječ i o određenoj količini vode koja isparava u nekom dijelu procesa i zajedno s dimom u obliku vodene pare izlazi u atmosferu.

Kako nova pravila kažu da takve tekućine i plinovi mogu izaći samo u atmosferu i moraju proći kroz otvor smješten na stražnjem kraju, momčadi su morale pronaći prostor i način kako se riješiti viška tih fluida.

 

Renault RS18 F1 2018 rear end exhaust fourth pipe Photo AMuS Renault
Stražnji kraj Renaulta R.S.18 i četvrta, najmanja, cijev koja služi za ispuštanje viška reciklažnih fluida u atmosferu (Photo: AMuS)

Ferrari je cijev vrlo maloga promjera smjestio u donjem dijelu stražnje sigurnosne strukture, a dim koji je ispuštala bio je vrlo intenzivne bijele boje, baš kao i kod bolida Alfa Romeo Saubera i Haasa.

I druge momčadi morale su pronaći način kako se riješiti viška tih fluida, ali ostali motori nisu ispuštali ni približnu količinu dima kao Ferrarijev 062 EVO.

Renault je, primjerice, svoju cijev za višak fluida, većega promjera od Ferrarijeve, smjestio s desne strane triju ispušnih cijevi dok je Mercedes koristio plastično crijevo koje je vjerojatno privremeno rješenje.

Zašto Ferrarijevi motori stvaraju toliku količinu dima ostaje nepoznato, ali bit će zanimljivo vidjeti hoće li nas takva slika dočekati i za tjedan dana u Melbourneu.

Alfa Romeo C37 F1 2018 rear end Ferrari engine smoke red Photo AMuS
Dim stražnjega kraja Alfa Romeo Saubera C37 zbog svjetla iz stražnje sigurnosne strukture dobio je prigodnu crvenu boju (Photo: AMuS)
Kimi Raikkonen Ferrari F1 2018 SF71H
Kimi Raikkonen, Ferrari SF71H (Photo: Federico Basile)
Kimi Raikkonen Ferrari F1 2018 engine smoke rear end
Kimi Raikkonen, Ferrari SF71H (Photo: Federico Basile)
Kimi Raikkonen Ferrari F1 2018 SF71H top umbrella
Kimi Raikkonen, Ferrari SF71H (Photo: Federico Basile)
Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Magny Cours 2004. – Schumacher pobijedio Alonsa uz četiri zaustavljanja u boksu

Michael Schumacher na današnji je dan 2004. ostvario jednu od najboljih pobjeda u 2004. ka…