Suci na VN Kanade kaznili su Sebastiana Vettela za nesigurno vraćanje na stazu ispred najbližeg pratitelja Lewisa Hamiltona, a glavni razlog je detaljan pregled video materijala i telemetrijskih podataka koji ukazuju da je Nijemac mogao učiniti više da se makne s Hamiltonove putanje.

Vettel se nakon povratka s trave borio s bolidom čiju je putanju morao korigirati, zbog čega je morao skrenuti udesno, ali suci su nakon promatranja usporene snimke zaključili da je mogao učiniti više da se ne nađe na Hamitonovom putu.

Nakon što je Vettel vratio kontrolu nad bolidom, suci smatraju da je mogao donijeti drukčiju odluku i ne ići prema desnom rubu, a u tom slučaju ne bi bio kažnjen. Ali u tom slučaju Hamilton bi prešao u vodstvo i utrka bi za Vettela vjerojatno bila izgubljena.

Trenutak nakon što je Vettel vratio kontrolu, Nijemac je pustio bolid prema vanjskom rubu staze i time srezao put Hamiltonu koji je morao kočiti.

Lewis Hamilton Mercedes F1 W10 and Sebastian Vettel Ferrari SF90 Canadian GP F1 2019 celebrating victory Photo Daimler

Taj je potez bio ključan za odluku sudaca koji smatraju da je Vettel htio zaštiti svoje vodstvo i onemogućiti Hamiltona da ga prestigne.

Pregled još jedne CCTV kamere, koju nismo vidjeli u prijenosu utrke, pokazao je da je Vettel uoči toga ključnoga trenutka pogledao u desno da vidi gdje je Hamilton nakon čega je pustio bolid prema vanjskom rubu (iako nije prešao bijelu crtu i time ipak ostavio nešto mjesta).

Da je Vettel nakon povratka kontrole ostao više na lijevoj strani, suci ga ne bi kaznili, ali bi Hamilton prošao i vjerojatno odjurio do pobjede.

Telemetrija je pokazala i da je Hamilton morao kočiti da izbjegne sudar, što je još više uvjerilo suce da moraju kazniti Vettela.

hamilton vettel canadian gp f1 2019 clash Screenshot F1 hamilton vettel canadian gp f1 2019 clash 2 Screenshot F1
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA i Formula 1 potvrdile promjenu pravila za 2021.

Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo je promjene pravila koje su donijeli FIA i Formula…